kajata:

Általános tájékoztatás a nyári találkozókról 

A "témás" találkozók aktuális programjához

A találkozó értelme

A kajatai találkozó csak egy állomás az úton. Találkozhatunk itt barátokkal, keresztényekkel, fiatalokkal, hasonlóan gondolkodó, vagy éppen másképpen gondolkodó és más vallású, nemzetiségi emberekkel. Lehet, hogy kísérlet csupán, de lehet, hogy egész életed meghatározó élmény. Arra, hogy a lehetõ legjobban sikerüljön, lényeges az elõkészület és az otthoni folytatás.

Elõkészület

Lehet csoportosan és egyénileg felkészülni:

Csoportosan

Egyénileg

A hét menete

Napi program: reggeli (ima), egy kis munka, túra és/vagy napi foglalkozás, déli ima, ebéd, kiscsoportos beszélgetés, a nap hagyományának bemutatkozása (elõadás, tanuságtétel, kérdések, beszélgetés), vacsora, az esti szertartás az illetõ hagyomány szerint, kulturális kicsendülés.
Az egyik napon falulátogatás egy szomszédos faluba (ennek emberi, szociális vonatkozása van).

Hétfõn: érkezés a nap folyamán, berendezkedés a táborban, találd meg a neked való felelõsséget (pl. konyha, vetemény, udvar, "titkárság", internet, szociális munkás, festés, liturgia, kaszálás ...), késõ délután ismerkedés, nagyobb létszám esetén elõször kiscsoportosan.
Este tábornyitás.

Kedden: a nap hagyománya a keleti (ortodoxok, görög katolikusok).

Szerdán: a nap hagyománya a latin (római katolikusok).

Csütörtökön: a nap hagyománya a protestáns (reformátusok, evangélikusok, baptisták, metodisták, stb.)

Pénteken: a nap hagyománya az adventista (hetedik napot ünneplõ adventisták).
Keresztáhítat, szombatkezdés.

Szombat: közös nap. Csöndes meditáció, beszélgetés egy bibliai témáról, ökumenikus istentisztelet, a hét tapasztalatainak kiértékelése. Próba a vasárnapi szolgálatokról. Este táborzáró buli.

Vasárnap: a feltámadás és a küldetés napja. Lehetõség szerint kiscsoportosan Kajatán és a környezõ falvakban egy misén és egy istentiszteleten vegyünk részt - kiscsoportosan, szolgálatokkal is. Délután hazautazás.

Gyakorlati Tudnivalók

Elszállásolás saját sátorban (lehetõleg hozzátok magatokkal). Részvételi díj nincs. Az étkezést közösen oldjuk meg. (Ki-mit-hoz, közös kassza - amihez lehetõségedhez képest kb. 2 ezret járulj hozza, konyhacsoport kijelölése hétfõnként, étrend igény és lehetõség szerint, krumpli, vetemény, befõtt van helyben.) Közös lakókonyha a házban, kint tábori konyha, a fürdõben két zuhanyfülke, négy mosdó, három WC plusz kád van. Jó cipõt, hálózsákot, alátétet hozzunk el.

Kajata lakossága már nem éri el a 200-at. (Pedig éltek itt 600-an is.) Hozzunk egy kis életet ebbe a faluba, de legyünk tekintettel a (többnyire idõs, részben beteges) szomszédok szükségletére is. Egyfajta nyitott ablak ez a porta a községre.

Folytatás

Szombaton és vasárnapon kezdõdik: mit tanultam és mit vihetek haza, hogy otthon folytassam és megosszam a környezetemmel?

A kajatai találkozó egyszeri tapasztalat, nem szükséges, hogy évente jöjjünk el. Viszont feltétlenül maradjunk kapcsolatban kajatával, egymással. Az otthon maradottakat hívjuk meg "az útra".

Ha még nem vagy aktív tagja egy közösségnek: a kajatai tapasztalat hogyan hatott rád? Mit tanultál a nemzeti és hitbeli gyökereid felõl? Hogyan léphetnél élõ kapcsolatba velük? Személyes hitedet, meggyõzõdésedet milyen közösségben élheted meg?

Ha még nincs csoportunk, kisközösségünk: hol van az a "lelki családom", ami nekem való? Ha a környezetemben nem találok meglévõ csoportot, ki lehetne az a két-három ember, akivel szorosabb lelki kapcsolatba léphetnék?

Ha helyben még nincs "ökumenikus", az egységért kifejtett munka: mi módon tarthatnánk a kapcsolatot más keresztényekkel, esetleg más nemzetiekkel és vallásúakkal (ha ott laknak)? Meghívhatnánk-e valakit hozzánk, mehetnénk-e máshova, közös aktivitásokat, egy ökumenikus csoportot szervezhetnénk-e?

Gyakorlatilag hogyan élhetem meg a hitemet? Kikkel szövetkezhetek, kire számíthatok, mik a feladataink, mint keresztények és jót akaró emberek?

Tovább az aktuális "témás" találkozókhoz
Vissza az aktivitásokhoz

Vissza a kezdõ laphoz